Over Bergens Kookboek

'Een dorp zonder horeca is als een kroeg zonder bier'

Bergen staat vooral bekend als kunst- en kustdorp, wat met een rijke kunstgeschiedenis en met drie-keer-struikelen-en-je-bent-aan-zee niet zo verwonderlijk is.
Niet voor niets wordt Bergen ook wel de Heerlijkheid genoemd, iets wat menig Bergenaar (of Bergenees, daar wordt weleens over gediscussieerd) zal beamen, want we hebben er alles: musea, winkels, bos, strand, zelfs een bioscoop en de A9 richting de rest van Nederland ligt om de hoek.

Maar wat je niet kan ontgaan als je door het dorp loopt is het ruime aanbod aan horecagelegenheden. Van kroeg tot paviljoen en van grand-cafe tot place-to-be, over smaak hoef je in Bergen (aan Zee) niet te twisten, want culinair gezien kun je alle kanten op. Maar weinig dorpen zo klein/groot hebben zo’n rijk aanbod aan (e)etablissementen 

Zonder horeca – dat is het afgelopen jaar wel gebleken- is Bergen niet half het bruisende dorp waar ze om bekend staat. Een dorp zonder horeca is als een kroeg zonder bier, een restaurant zonder chef, een chef zonder kookgerei en zo kunnen we nog wel wat slechte metaforen benoemen. 😉 

Dus daarom, een ode aan de restauranteigenaren van Bergen en Bergen aan Zee en in het bijzonder aan hun witte brigade, die tijdens COVID19 hebben laten zien hoe veerkrachtig en creatief ze zijn.  Hulde aan jullie, harde werkers, die -hoewel de vis soms duur betaald werd- alle ingrediënten uit de kast haalden om te kunnen blijven voortbestaan en om de gasten op hetzelfde niveau maar dan thuis culinair in de watten te leggen. In Bergens Kookboek vind je recepten van deze Bergense keukenhelden en leren we hen en de horeca in het algemeen beter kennen. 

Youp van 't Hek

De derde druk is van de pers gerold!

Meer dan 40 recepten van meer dan 35 horecabedrijven uit Bergen en Bergen aan Zee. Daarnaast leer je de witte brigade beter kennen, want we hebben ze het koksbuis van het lijf gevraagd! Een groot gedeelte van de opbrengst van Bergens Kookboek schenken we aan de horeca, dus let’s go!  De eerste twee oplages waren in mum van tijd uitverkocht, dus wees er snel bij.
Bergens Kookboek €26.95