Over Bergens Kookboek

'Een dorp zonder horeca is als een keuken zonder fornuis'

Bergen staat vooral bekend als kunst- en kustdorp, wat met een rijke kunstgeschiedenis en met drie-keer-struikelen-en-je-bent-aan-zee niet zo verwonderlijk is.
Niet voor niets wordt Bergen ook wel de Heerlijkheid genoemd, iets wat menig Bergenaar (of Bergenees, daar wordt weleens over gediscussieerd) zal beamen, want we hebben er alles: musea, winkels, bos, strand, zelfs een bioscoop en de A9 richting de rest van Nederland ligt om de hoek.

Maar wat je niet kan ontgaan als je door het dorp loopt is het ruime aanbod aan horecagelegenheden. Van kroeg tot paviljoen en van grand-cafe tot place-to-be, over smaak hoef je in Bergen niet te twisten, want culinair gezien kun je alle kanten op. Maar weinig dorpen zo klein/groot als Bergen & Bergen aan Zee hebben zo’n rijk aanbod aan (e)etablissementen . 

Zonder horeca – en dat is het afgelopen jaar wel gebleken- is Bergen niet half het bruisende dorp waar ze om bekend staat. Het zijn mede alle horecabedrijven die Bergen tot zo’n geweldige plek maken om te verblijven.  Een dorp zonder horeca is als een keuken zonder een fornuis 😉 

Dus daarom, een ode aan de restauranteigenaren van Bergen en Bergen aan Zee en in het bijzonder aan hun witte brigade, die tijdens COVID19 hebben laten zien hoe veerkrachtig en creatief ze zijn. Zij verdienen het om een podium, in de vorm van dit kookboek, te krijgen. Hulde aan jullie, harde werkers, die -hoewel de vis soms duur betaald werd- alle ingrediënten uit de kast haalden om te kunnen blijven voortbestaan en om de gasten op hetzelfde niveau maar dan thuis culinair in de watten te leggen.